Šta boja urina otkriva o zdravlju

Ukoliko vam je mokraća potpuno bela to može da znači da pijete previše vode. Da, i to je moguće! Ne preterujte i držite se preporučene količine od 1,5 do 2l.

Ukoliko je boja vaše mokraće bledo žuta, znači da ste zdravi i dobro hidrirani.

Svetlo žuta mokraća ukazuje na to da ste zdravi i dobro hidrirani.

Ako vam je mokraća jarko žute boje, vaš ogranizam je zdrav, ali je potrebno da pijete više vode.

Tamnije nijanse žute i mokraća koja ,,vuče” na braonkasto je jasan znak da pod hitno treba da povećate unos vode!

Narandžasta boja mokraće, Ili je stvar u dehidriranosti organizma ili imate probleme sa funkcionisanjem jetre ili žučnih puteva. A može u pitanju da bude i jestiva boja u hrani koju ste konzumirali tog dana.

Braon boja vaše mokraće može ukazati na oboljenje jetre i tešku dehidrataciju organizma. Počnite da pijete više vode i posetite doktora radi kontrole funkcije jetre.

Jeste li nedavno jeli veću količinu borovnica, cvekle ili nekog drugog jako pigmentisanog voća ili povrća? Ako niste, moguće je da je crvenkasta boja tu zbog tragova krvi u mokraći. To može da ukazuje na probleme sa funkcionisanjem bubrega, tumor, infekciju urinarnog traka ili nekog drugog oboljenja. Naravno, neophodno je da se što pre obratite doktoru.

Plava ili zelena boja mokraće su jako retke pojava i mogu ukazivati na genetski poremećaj ili infekciju koju je izazvala neka bakterija. Moguće je i da se radi o jestivoj boji hrane koju ste konzumirali ili lekova koje ste pili.

Ukoliko urin preterano peni, to može ukazivati na previše proteina u ishrani ili problem sa bubrezima. Ako se to konstantno javlja treba obaviti pregled kod lekara.

Ukoliko se promena na mokraći poklopi sa još nekim simptomom konsultacija sa doktorom i laboratorijska anliza će sasvim sigurno tačno ustanoviti šta se to dešava u vašem organizmu.

O autoru